• Overview
  • Trip Outline

VELIČANSTVENIM STOPAMA NEMANJIĆA
150 KM
19 – 21. mart 2021. godine
jedno noćenje

Dan I (19. mart, petak):
Krećemo iz Trebinja u večernjim časovima sa stajališta ispred Agencije. Putujemo preko Bileće, Gacka, Foče uz usputne pauze po želji putnika.

Dan II (20. mart, subota):
Stižemo u manastir Žiča na jutarnju liturgiju. Žiča je simbol osnivanja srpske države i autonomije srpske crkve. Podizali su je Stefan Prvovjenčani i Sveti Sava, bila je i sjedište prve srpske autokefalne arhiepiskopije. Tokom srednjeg vijeka u njoj su ustoličavani episkopi i krunisani kraljevi pa je poznata i kao Sedmovrata. Potom ćemo nastaviti naše putovanje i zaustaviti se u čuvenoj Mataruškoj banji gdje možete doručkovati po želji ili prošetati tokom pauze. Posle kraće pauze nastavljamo ka manastiru Studenica. Podigao ju je Stefan Nemanja 1190. godine, a danas je ona ne samo jedan od stubova srpskog pravoslavlja već je i na listi UNESCO-ve Svjetske baštine. Potom preko Raške stižemo do Novog Pazara gdje možemo napraviti pauzu za ručak po želji putnika (preporuka: čuvene pazarske mantije). Potom idemo do čuvenih Đurđevih stupova, još jednog od naših manastira koji je pod zaštitom UNESCO-a. Podigao ga je Stefan Nemanja 1171. godine, a svoj neobični naziv dobio je zbog osobene arhitekture crkve Svetog Đorđa sa dvije kule/stuba… Potom se vraćamo u Novi Pazar gdje se smještamo u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan III (21. mart, nedelja):
Doručak. Obilazimo Petrovu crkvu u Rasu odmah pored Novog Pazara. Petrova crkva je najstarija crkva u Srbiji i potiče iz 8. vijeka. Zatim krećemo ka manastiru Sopoćani. Uroš Veliki je u 13. vijeku osnovao ovu zadužbinu čiji naziv vodi porijeklo od slovenske riječi sopot što znači izvor i koja je veličinom i ljepotom nadmašila sve dotadašnje srpske crkve. Freske manastira Sopoćani su remek-djelo umjetnosti, smatraju se najvećim dometom evropskog slikarstva svoga vremena, a manastir je pod zaštitom UNESCO-a. Zatim preko Sjenice i Nove Varoši (u kojima ćemo napraviti pauzu) nakon par sati vožnje stižemo u manastir Mileševa. Ovaj manastir nam je sagradio kralj Stefan Vladislav u 13. vijeku. Mileševa je čuvala i mošti Svetog Save sve dok ih Turci nisu prenijeli na Vračar. Mileševa je možda najpoznatija po čuvenoj fresci Beli anđeo koja je dio kompozicije Mironosice na Hristovom grobu i koja se smatra jednim od najljepših radova srpske i evropske umjetnosti srednjeg vijeka.
U dogovoreno vrijeme nastavljamo naše putovanje preko Priboja i Višegrada. Usput ćemo u zavisnosti od vremena posjetiti i manastir Banja u Priboju i Manastir Draževina u blizini Višegrada. U Višegradu ćemo napraviti pauzu za odmor.
U dogovoreno vrijeme nastavak putovanja ka Trebinju uz usputne pauze po potrebi putnika.
Dolazak u Trebinje u večernjim časovima. Kraj programa.

CIJENA: 150 KM

Cijena uključuje:
– prevoz minibusom/autobusom turističke klase
– jedno noćenje sa doručkom u hotelu 3* u Novom Pazaru
– usluge turističkih vodiča
– turističke takse
– putno-zdravstveno osiguranje

Cijena ne uključuje:
– individualne troškove

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
• Cijena je 150 KM i možete je platiti u tri mjesečne rate, s tim što se prije polaska uplaćuje 50 KM, a ostatak u dvije mjesečne rate najkasnije do 21.05.2021. godine.

NAPOMENE
• Rok za prijavljivanje je najkasnije jedan dan prije polaska na putovanje ili do popune mjesta. Za realizaciju ovog aranžmana potrebno je najmanje 15 putnika.

065 946 187 *** 065 400 254 *** 059 260 400

Preobraženska bb Trebinje (prekoputa Marketa)

No details found.