• Overview
  • Trip Outline

ЧУДОТВОРНИ МАНАСТИР ТУМАНЕ

Голубачка тврђава, Манасија, Раваница, Врњачка бања, Љубостиња, Краљево, Жича, Вишеград

02 04. април 2021. године

ноћење у Врњачкој бањи

 

Дан I (02.април, петак):

Крећемо из Требиња у вечерњим часовима са стајалишта испред Агенције. Путујемо преко Билеће, Гацка, Фоче, Вишеграда уз успутне паузе по жељи путника.

 

Дан II (03.април, субота):

Стижемо у манастир Тумане на јутарњу литургију. Ма­на­стир Ту­ман на­ла­зи се на де­вет кило­ме­та­ра уда­ље­но­сти од Го­луп­ца, у под­нож­ју го­лу­бач­ких пла­ни­на, окру­жен шу­мом, на лије­вој оба­ли Ту­ман­ске рије­ке, што са­мој све­ти­њи да­је по­себ­ну ље­по­ту. Пред Ко­сов­ски бој ма­на­стир још ни­је био до­вр­шен па је Све­ти кнез Ла­зар по­звао сво­га вла­сте­ли­на Милоша Обилића да пре­ки­не зи­да­ње све­ти­ње рије­чи­ма „Ту ма­ни“ од че­га је из­ве­де­но име манастира. Постоји и пре­да­ње да је Ми­лош Оби­лић ло­вио по гу­стим шу­ма­ма у око­ли­ни ма­на­сти­ра, те да је у ло­ву не­хо­ти­це ра­нио пу­сти­ња­ка Све­тог Зо­си­ма Синаита. Но­се­ћи под­ви­жни­ка ка свом дво­ру ра­ди по­ку­ша­ја да му спа­се жи­вот и из­ви­да рану, на мје­сту гдје је са­да ма­на­стир све­тац је мо­лио да га спу­сте и уз­вик­нуо Ми­ло­шу: „Ту ма­ни и пу­сти ме да умрем“. Оно што је нео­спор­но је­сте да је на­ста­нак ма­на­сти­ра Ту­ма­на у не­рас­ки­ди­вој ве­зи са Пре­по­доб­ним Зо­си­мом Си­на­и­том, ко­ме већ вије­ко­ви­ма хи­та­ју не­вољ­ни­ци са мно­гих стра­на тра­же­ћи лије­ка и ду­хов­не утје­хе. Бог је туманску обитељ украсио светим и чудотворним моштима Преподобног Зосима, а у ново вријеме и чудотворним моштима Преподобног Јакова.  После литургије и обиласка, по жељи можете остати још у манастиру уколико вам је потребан разговор са духовником или по жељи можете отићи са нама у обилазак Голубачке тврђаве. Голубачка тврђава подигнута је на самом улазу у Ђердапску клисуру. Тврђава је представљала важно средњовјековно војно погранично утврђење, плански грађено због војно-стратегијског значаја мјеста. Тврђава је обновљена и данас представља једну од најљепших српских тврђава. По завршетку, групе се спајају и настављамо путовање ка манастиру Манасија. Прије посјете манастиру направићемо паузу за ручак или освјежење у Деспотовцу. Манастир Ресава, данас познатији под именом Манасија, задужбина је деспота Стефана Лазаревића, сина кнеза Лазара и књегиње Милице. Градњом манастира са храмом Свете Тројице деспот је желио да за свог живота, у традицији задужбинарства Немањића и свога оца, подигне себи гробну цркву-маузолеј у коме ће бити сахрањен. Потом настављамо путовање до манастира Раваница, задужбине Светог кнеза Лазара. Мошти Светог кнеза Лазара  донијете су први пут у Раваницу 1390. године из цркве Светог Вазнесења у Приштини. Године 1690. раванички монаси у Великој сеоби носе са собом мошти у Сентандреју. Након седам година мошти су пренесене у Врдник у манастир Нову Раваницу гдје остају до 1942. На заузимање митрополита Јосифа, професор Радослав Грујић преноси мошти из Врдника у Саборну цркву у Београду. После скоро три вијека мошти Светог кнеза Лазара су 9. септембра 1989. године положене  поново у његову задужбину, манастир Раваницу, гдје се и данас налазе. После настављамо наше путовање ка Врњачкој бањи гдје се смјештамо у хотел. Слободно вријеме. Ноћење.

Дан III (04.април, недеља):

Доручак. Обилазимо Врњачку бању, омиљену оазу свих посјетилаца жељних мира и љепоте и једно од најпопуларнијих одмаралишта Србије. Кратко слободно вријеме и наставак путовања ка манастиру Љубостиња, задужбини кнегиње Милице. Надомак овог средњовјековног манастира протиче Љубостињска ријека па локација манастира дјелује бајковито и оставља без даха. Кнегиња Милица дала је да се изгради њена задужбина само годину дана прије Косовског боја, као да је наслутила велику погибију и као да је жељела да сагради задужбину далеко од свега. Овдје су сахрањене и царица Милица и монахиња Јефимија (Јелена Мрњавчевић). Потом настављамо путовање, направићемо паузу за ручак или освјежење у Краљеву, а потом посјећујемо манастир Жича, задужбину Стефана Првовјенчаног који је наредио да се будући краљеви Србије крунишу у Жичи. После стицања црквене самосталности у Жичи је смјештено и сједиште аутокефалне српске архиепископије. Почетком овог вијека прослављено је 800 година нашег величанственог манастира.

После слободног времена настављамо путовање. У Вишеграду ћемо направити паузу за одмор. У договорено вријеме наставак путовања ка Требињу уз успутне паузе по потреби путника. Долазак у Требиње у вечерњим часовима. Крај програма.

 

ЦИЈЕНА: 150 КМ у три рате

 

Цијена укључује:

– превоз минибусом/аутобусом туристичке класе

– једно ноћење са доручком у хотелу у Врњачкој Бањи у 1/2 и 1/3 собама

– превоз до Голубачке тврђаве

– услуге туристичких водича

– туристичке таксе

– путно-здравствено осигурање

Цијена не укључује:

– индивидуалне трошкове

– улазнице у Голубачку тврђаву (цијена улазнице је 10 КМ)

 

УСЛОВИ И НАЧИН ПЛАЋАЊА

  • Цијена је 150 КМ и можете је платити у три мјесечне рате, с тим што се прије поласка уплаћује 50 КМ, а остатак у двије мјесечне рате.

 

НАПОМЕНЕ

  • Рок за пријављивање је најкасније један дан прије поласка на путовање или до попуне мјеста. За реализацију овог аранжмана потребно је најмање 15 путника.

065 946 187 *** 065 400 254 *** 059 260 400

Преображенска бб Требиње (прекопута Маркета)

No details found.