Višegrad je mjesto u kome se prepliću istorije carstava koja su vladala ovim prostorima. Bio je svjedok burnih i surovih vremena koja su ostavila duboke tragove na njegovom licu. Najveća znamenitost Višegrada je zadužbina velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića, čuvena Andrićeva „Na Drini Ćuprija“. Mehmed-paša nije žalio sredstva, pa je izgradnju mosta povjerio najpoznatijem turskom arhitekti tog doba Kodži Mimaru Sinanu. Gradnja mosta „na dubokoj i hučnoj Drini“ trajala je između 1571. i 1577. i predstavlja arhitektonsko remek djelo tog vremena.

Andrićgrad je kompleks u Višegradu sagrađen po ideji čuvenog režisera Emira Kusturice, a predstavlja neku vrstu istorijske rekonstrukcije kamenog grada. Nalazi se na ušću rijeka Drine i Rzava. Ulica Mlade Bosne je glavna ulica u Andrićgradu. U Andrićgradu posebno treba istaći Institut Ive Andrića, zatim Akademiju lijepih umjetnosti, renesansno pozorište sa 300 mjesta, multipleks bioskop sa 3 sale, novu zgradu opštinske administracije. Centralnim trgom Andrićgrada dominira velika statua Ive Andrića, u čijoj se pozadini nalazi još jedan veliki trg sa crkvom posvećenom caru Lazaru.

Manastir Dobrun, u izvorima poznat kao Kruševo, nalazi se u živopisnom planinskom kraju na putu Višegrad–Užice, 12 km od Višegrada u klisuri rijeke Rzav. Posvećen je Blagovještenju, a podigli su ga župan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar 1343. god. Ovaj poslednji je 1383.godine, kao monah Jovan, sazidao i živopisao pripratu. Već 1393. godine, kada su Turci prvi put provalili u Bosnu, manastir je stradao. Obnovili su ga despot Stefan Lazarević i kneginja Milica. Negdje na granici 18. i 19. vijeka manastir je zapustio. O nastanku i ranijoj istoriji manastira nema pouzdanih podataka. Zna se da je jedno vrijeme bio sjedište mitropolije. U svojoj istoriji je mnogo puta uništavan i rekonstruisan. Najveće stradanje manastir je doživio u toku Drugog svjetskog rata kada su ga Nijemci koristili kao skladište oružja, a pri povlačenju 1945. godine digli su ga u vazduh .
Obnovljen je 1946. godine. Manastir je bio u potpunosti živopisan. Najpoznatije, do danas sačuvane freske, su freska cara Dušana sa ženom Jelenom i sinom Urošem, kao i freska sa ktitorom manastira županom Pribilom, njegovim sinovima i zetom Stanom.

Drvengrad (Kustendorf) je etno-selo u Srbiji kod Mokre Gore. Izgrađen na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice. Za izgradnju Drvengrada korišćene su autentične brvnare ovog područja. U centralnom dijelu sela je trg popločan sječenim drvenim pragovima i opkoljen brvnarama. U svakoj od kuća nalaze se sadržaji karakteristični za grad: hotel Mećavnik, galerija slika „Kapor“, biblioteka „Meša Selimović“, bioskop „Stenli Kjubrik“, prodavnica suvenira „Aska“, poslastičarnica „Kod Ćorkana“ i sportski centar „Prokleta avlija“. U okviru sportskog centra je zatvoreni bazen „Milorad Čavić“, teretana, sauna, bilijar, podzemna sportska hala i konferencijska sala. Drvengrad je dobio status grad-hotel (kao Sveti Stefan u Crnoj Gori) sa četiri zvjezdice. Ulice u selu su dobile imena po poznatim ličnostima kulture i nauke. Glavna ulica nosi naziv Ive Andrića, a pored toga postoje ulice Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone, Matije Bećkovića, Miodraga Petrovića Čkalje, Novaka Đokovića…

en_GBEnglish
sr_RSSerbian en_GBEnglish