Panorama-Trebinje

trebinje-1

Ako tražite sunce, netaknutu prirodu ili, možda, idealne uslove za odmor i uživanje, onda ste na pravom mjestu, u jednom od najljepših gradova Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Trebinje je od mora udaljeno oko pola sata vožnje (25km do Dubrovnika, oko 35km do Herceg Novog). Najbliži aerodromi su: Dubrovnik – Čilipi (40 km), Tivat (65 km), Podgorica (130 km) i Mostar (115 km).

Trebinje prvi put pominje u 10. vijeku vizantijski car Konstantin Porfirogenit pod nazivom Tribunia. Ovaj naziv je kasnije promijenjen u Travunija. Današnje ime Trebinja je iz 16. vijeka.

Grad Trebinje se nalazi na samom jugu Bosne i Hercegovine. To je drugi po veličini grad u Hercegovini i jedan od najljepših u BiH. U podnožju je planine Leotar, na obodu Trebinjskog polja. Kroz Trebinje protiče 96,5 km duga rijeka ponornica Trebišnjica. Ona izvire na visini od 398 metara nadmorske visine, a sa podzemnim tokovima je duga 187 km.

Klimu karakteriše veliki broj sunčanih dana i duga topla ljeta. Zanimljivo je da su jeseni značajno toplije od proljeća u Trebinju. Trebinje se može pohvaliti sa 260 sunčanih dana u godini ili 2524.7 sunčanih sati godišnje. Prosječna godišnja temperatura je 13.7 °C.

trebinje-2

Započećete putovanje kroz vrijeme na brdu Crkvina gdje se nalazi manastirski kompleks Hercegovačka Gračanica. Sam naziv brda Crkvina govori nam da je ovo kroz vijekove bilo mjesto vjere i mira. U porti crkve je i vječno počivalište princa srpske poezije Jovana Dučića. Kompleks se sastoji od crkve, zvonika, eparhijskog doma, amfiteatra, fontane, suvenirnice i kafe restorana. Ovo je treća replika kosovske Gračanice u savremenoj srpskoj crkvi.

trebinje-3

Sa brda Crkvina se pruža najljepši pogled na grad. Rijeka Trebišnjica krasi Trebinje sa nekoliko prelijepih mostova. Jedan od najljepših je Perovića (Arslanagića) most, sagrađen u drugoj polovini 16. vijeka. Sagradio ga je Mehmed Paša Sokolović. Tu su i Kameni most, Most Iva Andrića i Geljov most.

Burna istorija ovog regiona ostavila je tragove i kulturno-istorijske spomenike: srednjovjekovno nekropolu gdje su otkriveni ćirilični natpisi iz 12. vijeka, manastire Tvrdoš, Duži, Petropavlov manastir, Zavala, Muzej Hercegovine (u nekadašnjoj austrougarskoj kasarni, ima nekoliko stalnih postavki među kojima je i Dučićeva zbirka poklona svom rodnom gradu sa njegovim originalnim rukopisima, kao i hercegovačka kuća), crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg, CAreva džamija, Osman pašina džamija, korzo sa Trgom Slobode i Trgom Pjesnika (gdje su i stogodišnji platani i katedrala izgrađena krajem 19. vijeka). Ovi spomenici su tragovi brojnih uticaja na arhitekturu, običaje i kulturu. 

Radujemo se susretu sa vama! Posjetite nas! Dođite u zagrljaj Hercegovini, njenoj istoriji i kulturi, u zagrljaj Trebinju! luxtravel

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

19 − thirteen =

en_GBEnglish
sr_RSSerbian en_GBEnglish