Program putovanja:                                                                                  

1. Dan (04.10.2019.): Polazak iz Trebinja u 22.00.

2. Dan (05.10.2019): U jutapnjim časovima dolazak u Manastir Tumane (Po predanju koje je do danas živo, Tumane je kao svoju zadužbinu podigao kosovski junak Miloš Obilić. Predanje kaže da je Miloš lovio po šumama u okolini današnjeg manastira, te da je u lovu nehotice ranio pustinjaka Svetog Zosimu. Noseći podvižnika ka svom dvoru sa željom da mu spase život, na mjestu gdje je sada manastir svetac je molio da ga spuste i rekao Milošu: „Tu mani i pusti me da umrem“).  Prisustvovanje sv. Liturgiji i poklonjenje moštima prepo­dob­nog Zo­si­ma Si­na­i­ta i prepodobnog Jakova. Obilazak manastirskog kompleksa i slobodno vrijeme.

U nastavku putovanja slijedi obilazak Manastira Ravanica. Manastir Ravanicu, sa crkvom posvećenom Svetom Vaznesenju Gospodnjem, sazidao je Sveti knez Lazar između sedamdesetih i osamdesetih godina 14. vijeka. Mošti Svetog kneza Lazara  boravile su u Ravanici od 1390. do 1690. godine. Poslije skoro tri vijeka mošti Svetog kneza Lazara su 9. septembra 1989. godine položene  ponovo u njegovu zadužbinu, manastir Ravanicu, gdje se i danas nalaze. 

Na samo 30-ak kilometara od Ravanice nalazi se Manastir Manasija, koji ćemo takođe posjetiti. Manastir Manasija, zadužbina je despota Stefana Lazarevića, sina kneza Lazara i knjeginje Milice. Gradnjom manastira sa hramom Svete Trojice despot je želio da za svog života, u tradiciji zadužbinarstva Nemanjića i svoga oca, podigne sebi grobnu crkvu-mauzolej u kome će biti sahranjen. U Srbiji postoje samo dvije zadužbine srpskih srednjevekovnih vladara posvećene Svetoj Trojici: u Raškoj – Sopoćani, i u Resavi – Manasija. 

Poslije obilaska nastavljamo putovanja do Čačka. Smještaj, slobodno vrijeme i noćenje.

3. Dan (06.10.2019.): Doručak, napuštanje hotela i polazak prema Zlatiboru.

Dolazak na Zlatibor i obilazak Stopića pećine. Stopića pećina nalazi se na 19 kilometara udaljenosti od centra Zlatibora, u ataru sela Rožanstvo i jedna je od najposjećenijih atrakcija Zlatibora. Stopića pećina ljepotom svojih oblika prestavlja intresantan turistički objekat, i ubraja se u najljepše pećine u Srbiji. Prva speleološka istraživanja ovog lokaliteta, obavio je veliki istraživač i tvorac naučne speleologije, Jovan Cvijić 1909. i 1913. godine. Kroz Stopića pećinu protiče Trnavski potok. Duga je 2000 metara sa visinom od 50 metara. Stopića pećinu čine pet cjelina: Svetla dvorana,Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Turistički dio pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz, dugure – otvori na tavanici, siparska kupa „Pseće groblje“, vodopad „Izvor života“ visine 10 metara i niz bigrenih kada. Bigrene kade, svojom specifičnošću predstavljaju zaštitni znak pećine, nastale su taloženjem krečnjaka. To su udubljenja do 7 metara dubine oivičena kamenim zidovima, odnosno vijugavim, rumenkastim bigrenim naborima u njima se nakuplja voda, koja se kaskadno preliva iz kada.

Nastavak puta prema selu Sirogojno, obilazak sela i posjeta “Starom selu” – jedinstvenom muzeju na otvorenom. Povratak na Zlatibor i slobodno vrijeme. U dogovoreno vrijeme slijedi povratak u Trebinje. Uz kraća usputna zadržavanja dolazak u Trebinje predviđen je u kasnim večernjim časovima.

CIJENA ARANŽMANA IZNOSI  199 KM PO OSOBI – BEZ SKRIVENIH TROŠKOVA

Aranžma obuhvata:

– prevoz autobusom visoke turističke klase (klima, audio i video oprema) na naznačenoj relaciji,

– 1 noćenje u hotelu sa 3* na bazi noćenja sa doručkom (1/2 i 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom),

– ulaznice

– usluge pratioca grupe,

– putno i zdravstveno osiguranje,

– troškove organizacije putovanja.

Način plaćanja:

– 50% vrijednosti ugovorenog putovanja prilikom prijavljivanja,

– 50% vrijednosti ugovorenog putovanja najkasnije 30  dana nakon realizacije putovanja.

Napomene:

– Aranžman je pravljen na bazi 18 osoba.

– Udruženje zadržava pravo da otkaže aranžman najkasnije 3 dana prije planiranog polaska

– Za putovanje važe Opšti uslovi putovanja

– O tačnom vrijemenu i mjestu polaska autobusa putnici će biti obaviješteni najkasnije 2 dana prije polaska.

Informacijei prijave:

– Udruženje građana „Mostovi”: + 387 65 424 056;   mostovi2016@yahoo.com

– Turistička agencija „Lux Travel”: Preobraženska bb (preko puta Marketa 99), +387 59 260 400, www.luxtravel.info, luxtraveltrebinje@gmail.com

en_GBEnglish
sr_RSSerbian en_GBEnglish